Ik ben een Nederlandse tekstschrijver, copywriter, redacteur en dichter. Op internet opereer ik onder de naam Anne Sanderling, maar eigenlijk heet ik Anne Schram. En zelfs dat is niet mijn oorsprongnaam.

Technisch schrijver
Dit is mijn eigenlijke vak: het verzamelen, analyseren en organiseren van informatie en het schrijven van instructieve en informatieve teksten. Hierbij kun je denken aan handleidingen, procedures, protocollen en andere technische documentatie. Met andere woorden: ik verduidelijk complexe informatie voor eindgebruikers. Ik ben ervaren in het plannen en uitvoeren van grote documentatietrajecten. Als de documentatie bij jouw organisatie een rommeltje is, vraag mij dan om orde op zaken te stellen. Ik maak paden in de wildernis, kap onbruikbaar kreupelhout, ontwar een wirwar aan lianen en maak het woud zo weer begaanbaar.

Redacteur
Ik ben zo iemand die alles ziet. Elke dubbele spatie. Elke spelfout. Elke foutieve samentrekking. Toch ben ik een leuk mens (denk ik). Je hoeft bij mij echt niet op je woorden te letten. In een wereld waarin olifanten worden afgeslacht om hun ivoor, waarin zeeën veranderen in plastic soep, waarin kinderen opgroeien in onveilige omstandigheden, zonder liefde en onderwijs, ga ik me niet ergeren aan een spatie of een spelfout. Ik ben zeer mild. Neemt niet weg dat ik vind dat met name docenten en academici foutloos moeten kunnen spellen en (vooral) goed moeten kunnen formuleren – het ondergeschoven schrijfkindje. Onzeker over je tekst? Ik kan je helpen met redigeren en corrigeren.

Docent
Officieel ben ik geen docent. Toch ben ik als docent en bestuurder betrokken geweest bij diverse middelbare scholen in binnen- en buitenland. Ik heb Nederlands gestudeerd, inclusief een educatieve tweemaandscursus in de vrije ruimte. Ik heb vier jaar voor de klas gestaan (parttime) en dertien jaar bijles gegeven. Ik heb een onderwijscursus gevolgd van het International Baccalaureate en ben twee keer begonnen aan mijn eerstegraadsopleiding. Al jaren volg ik wat er gebeurt in het onderwijs, zowel in Nederland als internationaal. Het zit me dus een beetje dwars dat ik niet bevoegd ben. 

Uitgever
En dan ben ik ook nog eens uitgever. Op papier tenminste, want ik heb de Opleiding Uitgeverij afgerond en ik heb een boek uitgegeven (Het Erasmiaans Gymnasium in de Tweede Wereldoorlog – Herinneringen van oud-leerlingen). Uitgeven vind ik het mooiste wat er is: informatie samenbrengen en in een nieuwe vorm beschikbaar maken via print of nieuwe media.