Vandaag in het nieuws: volgens de VN wordt 2016 het warmste jaar ooit. En warempel: NRC en nu.nl plaatsten het bericht bovenaan de website. Een opsteker, dacht ik. Eindelijk de aandacht die het verdient. De meeste mensen die ik spreek zijn namelijk slecht geïnformeerd over klimaatverandering, en met de verkiezingen in aantocht kan het geen kwaad kan als de media – kranten en televisie voorop – er eens wat meer aandacht aan zouden besteden. Ons land zit vol Trumpjes, en die Trumpjes gaan allemaal stemmen in maart.

Eigenlijk, zo bedacht ik, zou een programma als DWDD wat meer aandacht moeten besteden aan het klimaat. Elke dag een kwartiertje klimaat, een week lang. Klimaatexpert erbij, een migratiedeskundige, een natuurbeschermer, iemand van de Deltacommissie en Jelmer Mommers als tafelheer. En géén klimaatscepticus – die tijd is voorbij.
Deze week zou uitermate geschikt zijn, met de klimaattop in Marokko, het klimaatakkoord van Parijs dat net in werking is getreden en Trump die daar alweer vanaf wil. De onwetendheid! Maar veel Nederlanders zijn net zo onwetend als Trump. En DWDD kan daar wat aan doen.

Vol verwachting zette ik dus stipt om zeven uur de televisie aan. Zulk belangrijk nieuws, zou DWDD ermee openen? Ja! Al meteen in de introductie. Toepasselijk genoeg viel tijdens de eerste klimaatzin de autocue uit. Maar Matthijs van Nieuwkerk redde zich eruit en ik hoorde iets over experts. Ha, experts! DWDD zou de koe wel eens bij de horens vatten. DWDD zou ons wel eens een poepje laten ruiken.

Helaas bleek de introductie slechts een inleiding op een grappig bedoeld filmpje waarin klimaatverandering werd gebagatelliseerd. Om de ernst van klimaatverandering te benadrukken, toonde een nepweerman foto’s van een meteorietenregen die neerdaalt op aarde, een dinosaurus met een trein in zijn bek en Marijke Helwegen die in een taartje hapt. De boodschap: klimaatverandering hoef je niet serieus te nemen. Kijk en oordeel zelf.

Ik zeg: gemiste kans. Publieke omroep, neem je verantwoordelijkheid.