COLUMN

Onder het motto: Prepaid heeft zijn voordelen.

In Nederland is bijna alles beter geregeld dan in Afrika. Op één ding na: mobiel telefoneren. Wat in Nederland een onbegrijpelijk labyrint is van beltarieven en abonnementen, is in Afrika pretty straightforward: je betaalt voor wat je verbruikt. Maandelijks koop je een belpakket van een bepaalde omvang en als dat belpakket op is, koop je een nieuw belpakket, van opnieuw een maand. Je betaalt dus geen meerprijs als je buiten je abonnement belt: als het beltegoed op is, stopt de service. Je betaalt voor wat je belt, zo simpel is het. En als je wilt, kun je elke maand een ander belpakket kopen.

Hoe anders gaat het in Nederland. In het oneindig gecompliceerde woud van beltarieven (tarieven binnen je abonnement, tarieven buiten je abonnement, tarieven op reis, boetes om over te stappen naar een ander abonnement, gratis telefoons, aanvullende databundels) maken marketeers het met allerlei ondoorzichtige foefjes nodeloos ingewikkeld voor de gebruiker. Om de waanzin enigszins uit te drukken, komt hier de analogie van het benzineabonnement.

– Goedemorgen, ik ben op zoek naar een auto.
– Dat komt mooi uit mijnheer. Ik heb deze maand een aantrekkelijke aanbieding voor u. Neem nu een benzineabonnement en u krijgt er een gratis auto bij!
– Meent u dat?
– Uiteraard. Wacht, ik pak de folder er even bij. Hoeveel verwacht u te gaan rijden?
– Dat weet ik niet precies.
– Maar wat is het gemiddelde per maand, denkt u?
– Het verschilt per maand. Het hangt er vanaf wat er speelt.
– Gebruikt u de auto bijvoorbeeld voor woon-werkverkeer? Dan kan ik u het forenzenabonnement aanbieden.
– Het hangt er helemaal vanaf. Soms fiets ik, soms neem ik de auto. Ik werk ook wel eens thuis.
– Hmmm, dus geen forenzenabonnement. En gaat u met de auto op vakantie? Dan kan ik u het abonnement aanraden waarbij u één maand per jaar meer mag rijden zonder dat u een meerprijs hoeft te betalen.
– Soms gaan we met de auto naar Frankrijk, maar we doen ook wel eens een vlieg- of een fietsvakantie. Het ene jaar dit, het andere jaar dat. Er is eigenlijk geen peil op te trekken.
– Mmmmm, ja, ik begrijp het. Nou, dan neemt u het standaardabonnement, gebaseerd op het gemiddelde verbruik van de gemiddelde Nederlander. Het geeft recht op 120 liter benzine per maand.
– En als ik een maand minder rijd?
– Dat is geen probleem. Dan vervalt uw benzinetegoed aan het eind van de maand.
– Het benzinetegoed vervalt?!? En als ik een maand meer rijd?
– U krijgt automatisch een sms’je als de tank driekwart leeg is. Als uw benzinetegoed voor het einde van de maand op is en u toch meer wilt rijden, dan kunt u voor een meerprijs tanken bij de reguliere stations. Dit is erg onvoordelig, dus als u verwacht regelmatig meer te rijden, kunt u beter een duurder abonnement nemen.
– O, dus als ik minder rijd raak ik mijn betaalde benzine kwijt en als ik meer rijd moet ik extra betalen!
– Ja meneer. Maar u mag één keer switchen van abonnement, voor slechts vijftig euro.
– Kan ik niet gewoon betalen voor wat ik rijd? Dat ik gewoon de benzine betaal die ik verbruik? Als de tank leeg is, koop ik dan gewoon nieuwe benzine. Ik wil niet betalen voor benzine die ik niet gebruik!
– Ja meneer, dat zou mooi zijn, maar zo werkt het gewoon niet in de mobiele telefonie, eh, in de benzine. Tenzij u een prepaid abonnement wilt. Maar dan bent u veel duurder uit per liter benzine. En u krijgt geen gratis auto.
– U doet net alsof iedereen elke maand hetzelfde aantal kilometers rijdt. Maar het is toch logisch dat het verbruik variabel is? Als mijn schoonmoeder in het ziekenhuis ligt wordt er een tijdje meer gereden. En als ik een opdracht heb in België, verbruik ik meer benzine. Daar mag ik toch niet om gestraft worden met hogere kosten? Ik wil een flexibel abonnement!
– Sorry meneer, dat kan ik u niet aanbieden. Maar ik heb wel een onbeperkt abonnement voor u. Daarmee mag u ook in België rijden. Dat komt wel met een prijs natuurlijk.
– U jaagt mij op kosten! U wil mij laten betalen voor benzine die ik niet verbruik!
– Mijnheer, ik wil u graag een gratis auto aanbieden! Maar ik begrijp uw punt. Weet u wat, neemt u gewoon een prepaid abonnement. Ik denk dat dat voor u het beste is. Per liter benzine betaalt u dan wel de hoofdprijs, maar u betaalt alleen wat u rijdt. Wel op tijd tanken, want voor u het weet staat u stil!