Vandaag stond er een interessante column in de New York Times. Het blijkt dat mensen sneller boos worden naarmate het buiten warmer is. Ook zijn mensen bij extreem weer sneller geneigd om geweld te gebruiken. Zet dit de gebeurtenissen van deze zomer in een ander daglicht?

Op zich is het logisch dat mensen sneller geïrriteerd worden als het extreem warm is. Het verbaast mij in elk geval niet dat in Arizona op hete dagen meer wordt geclaxonneerd (artikel). Ik snap ook dat honkbalwerpers op hete dagen eerder geneigd zijn de slagman een klap te verkopen als zij zich door hem beledigd voelen. “Hogere temperaturen verlagen de remmingen om wraak te nemen,” zo staat in de column en in de studie.

Maar dat zijn de kleine dingen des levens, nietwaar? Een keertje extra toeteren, een klapje uitdelen in het heetst van de strijd. Het wordt angstaanjagender als je leest dat Amerikaanse politieagenten op extreem hete dagen tijdens trainingen eerder hun wapen trekken. Really? Bestaat er soms een verband tussen temperatuurstijging en politiegeweld in de Verenigde Staten?

In Tanzania is het verband tussen extreem weer en geweld ondubbelzinnig aangetoond. In perioden dat er sprake is van extreem weer – hetzij extreme hitte, hetzij extreme droogte – worden in Tanzania twee keer zo veel vrouwen gelyncht op verdenking van hekserij. Zet dit verband de gebeurtenissen van de afgelopen zomer in een ander daglicht?

Het ziet ernaar uit dat 2016 het warmste jaar van de geschiedenis gaat worden. Elk van de eerste zeven maanden van dit jaar brak het record van de heetste maand ooit sinds het begin van de metingen. En kijk eens wat er gebeurd is op het wereldtoneel, vooral op het noordelijk halfrond, vooral in de zomer. Aanslagen en schietpartijen in Nice, Orlando en München. De moord op de Britse politica Jo Cox. Het Brexit-referendum. De verkiezing van Donald Trump als Republikeinse presidentskandidaat. En de mislukte staatsgreep in Turkije, met alle gevolgen van dien.

Het lijkt mij onwaarschijnlijk dat mensen een aanslag plegen omdat het buiten warm is. Slechts één inwoner van Fort Pierce pleegde een aanslag in Orlando, terwijl de andere 45.000 inwoners toch in hetzelfde klimaat leefden. Slechts één inwoner van Nice pleegde een aanslag. Maar Edward Miguel, een econoom aan de University of California in Berkeley, zegt dat er een duidelijk verband bestaat tussen geweld en temperatuur. “Klimaatextremen leiden tot meer geweld, meer moorden, meer oorlog.”

Eén ding staat vast: of het nu komt door de hitte of niet, wereldwijd zijn mensen bang en boos.

Foto: Verlaten schoenen in een straat bij Hôtel des Postes, Nice, na de aanslag op de boulevard.