VIER GEDICHTEN

Het afgelopen jaar mocht ik meedoen aan de Perdu Writing Class. Perdu is een centrum voor experimentele poëzie in Amsterdam. Negen geselecteerde deelnemers verdiepten zich een jaar lang in literaire teksten van over de hele wereld. Van poëzie en korte verhalen tot essays en woordenboeken. Het resultaat was te beluisteren tijdens een optreden in Perdu in juni 2020 en te lezen in de zine I believe last sentences are real. Een van mijn bijdragen staat hieronder.

Stemmen

Het was elke week weer een verrassing wat we te lezen zouden krijgen. In de eerste helft van het jaar koos coach Jeroen van Rooij de werken. In de tweede helft mochten de deelnemers elk zelf een workshop samenstellen rond een te lezen werk. De rijkdom! De veelzijdigheid! Isaak Babel, A.M. Homes, Clarice Lispector en nog veel meer, tot aan verhalen geschreven in het Tamil.

Wat op mij de meeste indruk maakte, waren de Brief aan Multatuli van de Zuid-Afrikaanse schrijfster Brink Scholtz (podcast), het essay Sermon on the Tongue van de Braziliaanse schrijver Ricardo Domeneck en de dichtbundel Deaf Republic van Ilya Kaminsky. Ook de (Soma)tic Poetry Rituals van CA Conrad en Species of Spaces and Other Pieces van George Perec vond ik inspirerend.

Mijn eigen inbreng bestond uit A dictionary of the Swahili language compiled by Dr. L. Krapf (1882) en het essay Lessons in the Old Language van Matthew C.Bronson. Gelukkig ziet het ernaar uit dat de cursus een informeel vervolg krijgt, zodat ik ook de fantastische verhalenbundel Tenth of December van George Saunders nog kan inbrengen en het indrukwekkende Broze aarde van Antjie Krog.

Zine met eigen werk en gedichten

Samen maakten we aan het eind van het jaar een zine met voorbeelden van ons werk. De zine is uitgebracht in 75 exemplaren, een echt collector’s item dus! Hieronder een paar foto’s van het eindresultaat. Mijn eigen bijdragen hebben een zwarte achtergrond.

Geïnteresseerd? Er zijn nog enkele exemplaren te koop bij de poëzieboekhandel van Perdu, Kloveniersburgwal 86, Amsterdam.