IDEE

Ik denk dat ik lang douche. Ik weet het niet zeker, maar dat gevoel heb ik. In Afrika was ik heel efficiënt onder de douche – kraan aan, afspoelen, kraan uit, inzepen, kraan aan, afspoelen, klaar – maar in Afrika was de badkamer warm en de douche koud. In Nederland is de badkamer koud en de douche warm. Met andere woorden: in Afrika is het fijn om uit de douche te stappen, in Nederland is het fijn om niet uit de douche te stappen.

Is het erg dat ik lang douch? Ja en nee. Douchen is natuurlijk niet goed voor het milieu. Als iedereen zijn gemiddelde douchetijd terug zou brengen van 9 minuten naar 5 minuten, bespaart dat het equivalent van de CO2-uitstoot van 763.000 auto’s (bron: NRC). Korter douchen is vanuit CO2-oogpunt dus best zinvol. Aan de andere kant kom je onder de douche altijd op wonderbaarlijke manier op goede ideeën. Zo kwam ik vandaag terwijl ik onder de douche stond, op het idee voor een doucheklok. Of liever gezegd: een douchetimer.

Zandloper van Ecomondo voor in de douche.

Douchetimers bestaan al. Het zijn eenvoudige zandlopers en digitale timers die je aan de muur kunt plakken. Maar het werkt van geen kanten. Ja, het zand loopt in ongeveer vijf minuten door, maar het zand is wit en mijn badkamer is ook wit en zonder lenzen of bril kan ik onmogelijk zien hoeveel minuten ik nog heb. Hetzelfde geldt voor de digitale timer: het is ontzettend makkelijk om het ding te negeren.

Wat je nodig hebt, is een apparaat dat in één oogopslag laat zien hoe lang je al doucht, wanneer je de ideale douchetijd van 5 minuten hebt bereikt, en vooral: dat je de douche uitjaagt wanneer je het landelijk gemiddelde van 9 minuten dreigt te overschrijden. Dit is wat ik heb verzonnen: een wandklok met een groene schijf, een rode schijf en een wijzer. Zodra de wijzer zich in de rode zone begeeft, gaat er een hemeltergend, mensonterend alarm af dat voor alle huisgenoten te horen is.

Natuurlijk is het in theorie mogelijk om de klok af te zetten kort voordat het alarm af gaat. Dit is te ondervangen door de klok ergens in de badkamer te hangen waar je hem wel ziet vanuit de douche, maar hem niet kunt aanraken. Met andere woorden: je moet onder de douche vandaan komen om het alarm uit te schakelen. En dat wil je ook. Want eigenlijk willen we allemaal korter douchen. Dat is goed voor het milieu, dat is goed voor je portemonnee en je houdt meer tijd over voor andere leuke dingen.

Meer lezen? NRC checkt: ‘Jaarlijks 220 euro besparen bij vier minuten korter douchen’.